środa, 14 sierpnia 2013

Roladki z grillowanej cukinii

Zdrowe i dietetyczne przekąski, czemu nie ? Grillowana cukinia to moja ulubiona postać tego warzywa, do tego farsz ze szpinakową nutą. Przepis dodaję do akcji Paryska Dieta, wydaje mi się, że ten przepis powinien do niej pasować :). Więcej o wspomnianej diecie przeczytacie tutaj!.
Roladki z grillowanej cukinii
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu
- 80 g świeżego szpinaku*
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka

Cukinię pokrój wzdłuż na plastry grubości ok. 2-3mm**. Plastry cukinii przypraw i podsmażaj na grillowej patelni, ok. 3 minut z każdej strony. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj cebulę ok. 3 minut, dodaj czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dodaj szpinak i podsmażaj tak długo, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw całość i ostudź. Dodaj serek wiejski i wszystko razem zblenduj. Na środku każdego plastra cukinii ułóż cienką warstwę farszu, zwiń i wetknij wykałaczkę, żeby roladki się utrzymały.

 * Zamiast świeżego możesz też użyć mrożonego, ok. 3/4 szklanki.
** Na mandolinie lub maszynie do krojenia chleba.

4 komentarze:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...